Bra nätbutiker

Vi handlar alltmer på nätet. Enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) handlade vi i Sverige för 27 miljoner kronor på nätet år 2011. Dock utgör e-handeln endast 5% av den totala detaljhandeln. Det beror naturligtvis på att våra dagligvaror, livsmedel, ännu inte fått något jättestort genomslag på nätet.

Shoppa på nätet

Nätbutiken som filial

Många är de företag som insett fördelarna med att kunna sälja sina artiklar även på nätet. Visst kan man se det som en fin service, med det är naturligtvis så, att här kan man sälja stora volymer utan dyra butikslokaler och med färre personer i personalstyrkan. I Sverige köper vi gärna hemelektronik, kläder och möbler på nätet.

Elgiganten [http://www.elgiganten.se] och SIBA [https://www.siba.se] är två storspelare på den marknaden. Hos dem kan du välja att handla i deras butiker eller över nätet. Bekvämt och praktiskt, du kan i lugn och ro titta hemma på vad du vill ha, och vill du inte vänta på paketet på posten är du välkommen till butiken. Liknande upplägg har H&M [https://www.hm.com/se/] när det gäller mode och IKEA [http://www.ikea.se] när det gäller möbler.

Vad H&M och Lindex [http://www.lindex.com/se] är för damerna är Claes Ohlson [http://www.clasohlson.com] eller som det kallas – gubbdagis – för herrarna. Tillsammans med JULA [http://www.jula.se] och några till utgör de ett eldorado för hemmafixaren.

Enbart nätbutik

Ett företag som tidigt var ute med att sälja hemelektronik endast över nätet var Netonnnet. [http://www.netonnet.se] Företaget har på senare tid dock startat lagerbutiker på några håll, men deras priser på TV och datorer vid leverans vi posten är högst konkurrenskraftiga.

En annan nätbutik är CDon [http://www.cdon.se] som säljer musik, böcker och film. Med hjälp av internet har utvecklats med större bandbredd som möjliggör nedladdning och strömmande film, så kallad streaming, behöver kunden inte vänta på sitt postpaket utan kan få sin e-bok eller ljudbok som fil på några minuter. Även film kan man hyra som en strömmande fil. Kunden kan se filmen direkt. Det här är även en möjlighet att ge bort till exempel en bok till någon som bor långt bort, eller när man glömt att köpa present på stan.

Internationellt

Numer utgör inte världsvida avstånd längre något hinder för att köpa på postorder. Ebay [http://www.ebay.se] finns både som en svensk avdelning och en internationell. Utbudet varierar lite och är större på den internationella sajten. Många av artiklarna är makalöst billiga och sänds ofta fraktfritt från Hongkong. Man ska dock vara medveten om att elprylar saknar CE-märkning, men ett kul skal till din mobil kostar bara tiondelen från Kina