Vad uppnår en olympisk diplomatisk bojkott?

Diplomatiska bojkotter av de olympiska spelen syftar till att förneka värdnationer och samtidigt hålla idrottare fria att tävla.

En liten kaskad av regeringsbojkotter drabbade Kina i onsdags, mindre än två månader innan OS i Peking öppnade.

Effekten av dessa politiska vapen på idrottare vid spelen bör vara nära noll, och tittarna bör inte se någon skillnad i deras sändningsinnehåll.

Deras mål är beräknat att skada stoltheten hos värdnationer som Kina, som ofta har både sport och politik blandat i sina motiv för att arrangera så stora evenemang som ett OS eller fotbolls-VM.

OLYMPISK MISSION

Den olympiska stadgan är koden för regler och stadgar som styr IOK och “anger villkoren för firandet av de olympiska spelen.”

Regel 2 som rör “IOK:s uppdrag och roll” hjälper till att förklara varför en bojkott behandlas som en kränkning av dess principer.

Det inkluderar: “Att vidta åtgärder för att stärka den olympiska rörelsens enhet, för att skydda dess oberoende, för att upprätthålla och främja dess politiska neutralitet och för att bevara idrottens autonomi.”

För IOK borde politisk neutralitet innebära att man inte ropar ut en olympisk värdnation för dess politik och uppförande utanför idrotten eller inte är kopplat till att arrangera spelen.

“Vi ber alltid om så mycket respekt som möjligt från den politiska världen och minsta möjliga inblandning i vår sport och olympiska värld och ideal”, sa senior IOK-medlemmen Juan Antonio Samaranch denna vecka.

BJOKOTTS HISTORIA

IOK bär fortfarande på känslomässiga ärr från toppperioden i mer än 100 länder som tillsammans genomförde fullständiga bojkotter av tre raka sommarspel från 1976 till 1984.

Olympiska spelen i Montreal 1976 drabbades mest av afrikanska länder som protesterade mot Nya Zeeland som deltog efter att dess rugbylag turnerade i Sydafrika under apartheidtiden.

OS i Moskva 1980 genomfördes utan att USA och dussintals andra lag protesterade mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

Sovjetblocket och några allierade hämnades med en bojkott av OS i Los Angeles 1984.

Tusentals idrottare missade att tävla vid ett olympiskt spel för fyra decennier sedan. Ingen bör missa vinterspelen i Peking på grund av en diplomatisk bojkott.

VIP BESÖKARE

Vem kommer att stanna hemma istället för att resa till Peking nästa februari? Högsta lagstiftare och diplomatiska tjänstemän, mestadels, när öppningsceremonin hålls den 4 februari.

Det finns ingen diplomatisk skyldighet för statschefer att närvara vid ett olympiskt spel, och att delta i ett vinterspel är mindre en het biljett än sommarupplagan.

Det är dock trevligt att dyka upp på en gammal allierads fest eller bygga allianser med potentiella nya vänner.

Dåvarande president George W. Bush åkte till Peking för invigningen av sommarspelen 2008 som var tänkt att vara en fest för ett mer välkomnande Kina.